Софийска Градска Художествена Галерия


СГХГ е музей с дългогодишна традиция. Ролята на галерията e да представя фактите от българската културна история по аналитичен и съвременен начин, както и да се намесва активно в художествените процеси чрез оригинални и запомнящи се проекти. Днес СГХГ притежава една от най-значителните колекции на българско изкуство: 3500 живописни творби, 800 скулптури, 2800 графики и рисунки. През 2004 г. е основан фонд "Съвременно изкуство и фотография".

Основната задача на СГХГ е съхраняването, опазването и проучването на художественото наследство. Специалистите, работещи в институцията, се грижат за нейната колекция и представянето й пред обществеността чрез изложби, каталози и публикации.

Галерията разполага с 1100 кв. м. изложбена площ, разпределена в четири обособени пространства. Годишно в тях се организират около 30 изложби. Съществена част заемат експозициите с творби от фондовете на галерията. Представят се и гостуващи индивидуални, колективни и общи изложби на български и чуждестранни художници. Програмата на СГХГ обхваща събития и личности от края на 19-ти и началото на 20-ти век до наши дни.

Контакти:

СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ


Ул. Гурко 1, 
София 1000 (вход  – от ул. Княз Ал. Батенберг)

Тел: 9872181  
www.sghg.bg

 

Работно време:
Вторник - Събота: 10 a.m. - 7 p.m.
Неделя: 11 a.m. - 6 p.m.
Понеделник: почивен ден

вход свободен

Nike Sneakers Store | adidas Yeezy Boost 350