Защо има смисъл от Регионалната академия за мениджъри в културата?


Защо има смисъл от Регионалната академия за мениджъри в културата?

След проведените два от общо четири обучителни курса, в които участват 25 мениджъри от публични културни институти, неправителствени организации, фестивали, вече имаме повече от един отговор на този въпрос:

  • Защото вече успяхме да променим структурно мениджмънта на два културни института в Благоевград, така че те да са по-гъвкави и независими, ориентирани към потребностите на публиките. “Защото към промяната или трябва да се адаптираш, или трябва да я предизвикваш. А всички ние тук сме тези, които се занимават със създаването на промяната”, ни каза Тревор Дейвис, който два пъти е печелил титлата Европейска столица на културата за Копенхаген 1995 и Орхус 2017.
  • Защото създаваме нови партньорства и проекти, които надхвърлят границите на България. Проф. Пиер Луиджи Сако, директор на Сиена 2019, обсъди с обучаващите се културни мениджъри възможности за създаване на съвместни проекти със Сиена и други европейски партньори. След работното посещение в художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил, той сподели “Това е художник от световна величина и в партньорство можем да запознаем европейските публики с неговото творчество.”
  • Защото  работим заедно с експерти  като проф. Александър Кьосев, проф. Греди Асса, проф. Пламен Джуров, които иначе трудно бихме могли да срещнем наведнъж и да се поучим от техните знания и опит.  Защото, както сподели проф. Кьосев „Култура e всичко това, в което живеем. Това са смислови светове. И когато създаваме културен продукт, трябва първо да изследваме спонтанните интереси на публиките, защото те са налични.”
  • Защото Академията е оценена високо в доклада на международното жури за Европейска столица на култура и е посочена като пример за устойчив проект. Само кандидатурата на София се радва на такава оценка.
  • Защото успяхме да идентифицираме и успешни практики в мениджмънта на културни институти  като общинския театър в Кюстендил, който за няколко години, благодарение на добрия си мениджър и с подкрепата на общината, се трансформира от занемарена сграда с празни зали в място с три нови зали за куклен театър, кино и драматичен театър и само за 2013 година реализира над 20 000 посещения.
  • Защото, както споделят участниците: “В началото бяхме скептични и  мислехме, че това ще бъдат поредните скучни семинари. Но още на първия курс променихме нагласите си, защото получаваме нови знания и умения  и излизаме на терен.”

Регионалната академия за мениджъри в сферата на културата се организира от Столична община чрез Асоциация за развитие на София в партньорство със СУ “Св. Климент Охридски” и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Участниците, завършили успешно 4-те обучителни курса, които се провеждат в градовете партньори от Югозападен регион (Благоевград, Кюстендил, Перник и София), ще получат удостоверение за специализация.

Running sneakers | Upcoming 2021 Nike Dunk Release Dates - Iebem-morelos