Расте подкрепата за София и региона за Европейска столица на културата


С единодушно гласувана декларация Регионалният съвет за развитие на Югозападния район изрази подкрепата си за кандидатурата на София и региона за Европейска столица на културата през 2019 г. и се ангажира да съдейства в борбата за престижното звание. След бурни дебати по други точки от дневния ред, свързани с финансовите програми и механизми за трансграничното сътрудничество до 2020 г., членовете на съвета, постигнаха завиден консенсус относно кандидатурата на София с Югозападен регион за престижната титла. Към подкрепата се присъединиха и гостите от съседките ни Гърция, Македония и Сърбия, които взеха участие в състоялото се на 18 и 19 юни в Сандански заседание.

„За пореден път културата показа и доказа, че може да събира хора с различни възгледи и интереси, да обединява градове, области, а в случая – и райони от различни държави“, коментира Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на София, която организира и координира програмата на София и региона.

Съветът се нае да разпространява информация за кандидатурата и творческата програма „Сподели София“ сред органите на местната власт в района, да организира тематични заседания, дискусии и работни срещи за приобщаване на хората от Югозападния район към инициативата, да насърчава засилването на регионалното взаимодействие. „Ще помогнем за успешното изпълнение на творческата концепция на София и Югозападния регион с всички права и ресурси, дадени ни по закон“, зарекоха се в декларацията участниците в регионалния съвет.

В него са включени кметовете на всички общини от Югозападния район за планиране, които вече работят в подкрепа на кандидатурата на София за културна столица, както и представители на държавната и общинската власт, на работодателските организации и синдикатите. Със съвещателен глас разполагат неправителствени организации и ректорите на 5 университета.

Декларацията може да бъде видяна ТУК.

Nike shoes | Nike Air Force 1 , Sneakers , Ietp STORE