Кинопанорама - 60 години от изкачването на К-2 (8611 м.)
30.06 - 03.07.2014

България

Най-красивият и най-трудният - връх К-2...

Заповядайте на Кинопанорамата по случай 60-годишнината от първото изкачване на осмехилядника К-2 (8611м.). На 30 юни, 1,2 и 3 юли Ви очакваме в залата на Полския Институт от 18:30 часа. Ще можете да се насладите на удивителни архивни кадри и филми за съвременни експедиции и истории на този магичен връх.

К2 или Чогори, или Годуин Остен е вторият по височина връх на Земята (след Еверест). Надморската му височина е 8 611 m. Намира се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай.
Първото изкачване на К2 е осъществено на 31 юли 1954 от италианската алпийска свръзка Лино Лачедели и Ачиле Компаньони, които са в състава на италианска експедиция с ръководител Ардито Дезио. Първата жена, изкачила К2 е полякинята Ванда Руткевич. К2 е известен с това, че е единственият връх с височина над 8 000 метра, към който няма технически лесен маршрут и е значително по-труден за изкачване от първенеца на планетата Еверест.

На 1 август 2008 година се случва една от най-трагичните злополуки, свързани с изкачването на върха - огромно парче лед се откъсва по време на лавина и къса въжетата по маршрута. Трима алпинисти са спасени, но 11 други, от най-различни националности, загиват.Последният спасен от оцелелите е италианският алпинист Марко Конфортола, който на 6 август е откаран с хеликоптер в местната военна болница.

Организатор:

Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм"

Полски Институт в София

Вход: 4лв. на ден, 12лв. за цялата панорама

bridge media | GOLF NIKE SHOES