Млади хора искат да творят в София и да я променят


16 столични отбора се включват през април в конкурса „Предизвикателство за социална промяна“ на младежкото сдружение „Фабрика за идеи“  и грабват вниманието на Асоциацията за развитие на София (АРС) като организатор на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.
Състезанието е за нестандартни решения на обществено значими проблеми в 5 български града (София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора). Заданията, свързани с различни „тесни места“ в градовете, са формулирани от организатора, а участниците имат на разположение 3 дни, за да включат иновативните си умения и да предложат проекти.
Младите хора в конкурса демонстрират не само таланти и социална ангажираност, а и значителна доза ентусиазъм за реализиране на идеите си в живота. И с качествата си печелят подкрепата на АРС.
Днес представяме два от младежките проекти по две от софийските предизвикателства.

Три по три прави… Лозенска пътека
Отборът е от трима студенти третокурсници по маркетинг в НБУ в столицата. Нарекли са себе си The Fancy Trolls. Анна Димитрова е на 20, а съмишлениците й Илиян Димитров и Илиян Меченски – по на 23.
Техният проект – „Кварталната пътека“, е предизвикан от столичния квартал „Лозенец“. Проблемът е, че долната и горната част на квартала между булевардите „Арсеналски“ и „Джеймс Баучер“ са свързани помежду си от малки улички, изпълнени със стълбища, разположени терасовидно на цели 8 нива. За майките с колички, за децата и възрастните хора тези препятствия са направо непреодолими.
Идеята на тримата ентусиасти е да бъде трасиран и обозначен с табелки един маршрут, наречен „Кварталната пътека“, който да бъде облагороден така, че да може да се използва с удоволствие и от най-трудноподвижните пешеходци. Облагородяването ще рече осветление, защото сега в повечето участъци няма и една улична лампа, както и оборудване с парапети и рампи, по които да могат да се движат и хората с двигателни проблеми, и бебешките колички. А художници на графити ще бъдат канени всяка година на състезание за украсяване на нелицеприятните сега стълби.

Целият текст от материала във вестник "Живота днес" може да видите тук: http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=16475

Nike Sneakers Store | Sneakers Nike